سرطان، اولین عامل مرگ در دهه‌های آینده

فاطمه احمدی

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سرطان بعد از بیماری‌های قلبی- عروقی به عنوان مهم ترین عامل مرگ و میر در کشورهای دنیا و از جمله کشور ما مطرح است و طی دهه‌های آینده اولین عامل مرگ و میر به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.

دکتر زهرا عبداللهی با بیان این مطلب گفت: ۳۰ تا ۴۰ درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و بهبود شیوه زندگی قابل پیشگیری است.

بخشی از توضیحات مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد سرطان و پیشگیری از این بیماری در این مطلب آورده شده است:

مصرف نامطلوب و زیاد چربی ها، نمک، قند و شکر، طبخ نامناسب غذا و استنشاق مکرر بخار روغن سوخته؛ عوامل تغذیه ای هستند که احتمال بروز سرطان را افزایش می دهند.

افزایش سرطان ها

مصرف زیاد انواع چربی ها، روغن ها و مواد غذایی چرب و سرخ شده، شانس ابتلا به سرطان ها به ویژه سرطان پروستات ، سرطان کولون ، سرطان ریه و سرطان پستان را افزایش می هد. اسید های چرب ترانس و اشباع ( در کیکها ، کلوچه ها، کراکرها، غذاهای حیوانی، مارگارین، روغن سرخ کرده و چیپس) خطر ناک ترین چربی ها هستند. بنابر این توصیه می شود بیشترین چربی مصرفی روزانه از منابع چند غیر اشباعی و تک غیر اشباعی از جمله روغن های گیاهی مایع، روغن زیتون، مغزها و ماهی باشد.

مصرف زیاد نمک و سرطان معده

مصرف غذاهای شور و پرنمک و نمک سود شده احتمال بروز سرطان معده را افزایش می دهد. حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود ۵ گرم در افراد زیر ۵۰ سال و کمتر از ۳ گرم در افراد بالای ۵۰ سال، کودکان، مبتلایان به فشارخون بالا و بیماری های قلبی عروقی است که شامل نمک موجود در مواد غذایی بطور طبیعی، نمک اضافه شده به غذا و نمک موجود در محصولات صنعتی است.

روش نامناسب تهیه و طبخ مواد غذایی

 بعضی از روش های نادرست طبخ مواد غذایی مانند سوختن گوشت در اثر کباب کردن موجب تولید ترکیبات سرطانزا می شود. به علاوه فرآوری گوشتها در مواردی مانند انواع گوشتهای دودی شده، نمک سود شده، و یا اضافه کردن مواد شیمیایی و نگهدارنده‌های غیر مجاز و استفاده زیاد از آنها در صنایع غذایی مثلا ” در انواع سوسیس، کالباس، هات داگ” خطر سرطان زایی دارد.

علل زمینه ساز سرطان ریه

قرار گرفتن مکرر در معرض بخار روغن‌های مورد استفاده برای سرخ کردن سریع غذا (بدون استفاده از دستگاه تهویه و دودکش برای دفع بخارات حاصل از روغن ) از علل زمینه ساز سرطان ریه معرفی شده است.

مصرف زیاد قند و سرطان

مصرف زیاد قند، شانس ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. در حقیقت مقادیر زیاد قند و شکر، سمومی را در بدن تولید می کنند که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود. مصرف محصولات غذایی دارای قند افزوده مانند چای و قهوه که همراه با قند و شکر مصرف می شوند و یا نوشابه‌های گازدار ، آب میوه های صنعتی و سایر نوشیدنی‌هایی که مقدار زیادی شکر دارند خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش می دهند.

عوامل تغذیه‌ای که سبب پیشگیری از سرطان می شوند

آنتی اکسیدان ها، میوه و سبزی، فیبرهای غذایی، اسید فولیک، ویتامین دی و کلسیم؛ عوامل تغذیه‌ای که سبب پیشگیری از سرطان می شوند، هستند. آنتی اکسیدان ها گروهی از ترکیبات در مواد غذایی هستند که می توانند رادیکال‌های آزاد (عوامل ایجاد کننده سرطان) را در بدن از بین ببرند و یا مانع از شکل گیری آنها شوند. مهمترین آنتی اکسیدانهای بدن ویتامین‌های C ، E، کاروتنوئیدها و سلنیوم هستند.

 

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *