۱۲ هزار مشاور تغذیه در طرح تحول سلامت

فاطمه احمدی

دکتر علیرضا رئیسی در همایش بهبود تغذیه سالم جامعه با مشارکت زنان روستایی و عشایر گفت: بسیاری از بیماری‌هایی که امروزه با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم به الگوهای غذایی بر می‌گردد. در حال حاضر همه خانواده‌ها به موضوع تغذیه حساس شده‌اند و از طرفی اگر ما این مطالبه گری را به خوبی پاسخگو نباشیم، فرصتی برای سودجویی فراهم خواهد شد.

وی افزود: نپرداختن به الگوی غذایی سالم عواقب جدی در پی دارد. در سطح کشور شاهدیم سودجویان زیادی در زمینه تغذیه، دمنوش و داروهای لاغری فعالیت می‌کنند که باعث می‌شود آسیب جدی به جامعه بزنند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: سوء تغذیه صرفاً کمبود غذا نیست. بعضی اوقات پرخوری نیز سوء تغذیه می‌آورد. ما در حوزه تغذیه دو نکته را مورد توجه قرار می‌دهیم. اول غذایی که فرد تهیه می‌کند تا صرفاً سیر شود و دوم غذایی که فراهم می‌شود تا سیری سلولی ایجاد شود که مورد دوم بسیار مهمتر از اولی است.

وی ادامه داد: معمولاً فرماندهان غذایی در خانواده‌ها زنان هستند. انتخاب مواد غذایی درست و به جا توسط مادران سبب بهبود وضعیت تغذیه می‌شود.

رئیسی گفت: در طرح تحول سلامت بیش از ۱۲ هزار مشاور تغذیه در سراسر کشور مستقر کرده‌ایم که وظیفه‌شان فرهنگسازی تغذیه صحیح به خانواده‌ها است.

وی افزود: تأمین غذای سالم و کافی، توان اقتصادی خانواده به تأمین غذا و انتخاب غذا مبنی بر دانش و فرهنگ صحیح تغذیه از عوامل مؤثر بر امنیت غذا و تغذیه هستند. در سیاست‌های کلی سلامت نیز به تأمین مواد غذایی و بهره مندی آحاد جامعه از تغذیه نیز اشاره شده است.

رئیسی گفت: از عواقب ناامنی غذایی می‌توان به سوء تغذیه ناشی از کمبود دریافت غذا و سوء تغذیه ناشی از بیش خوری اشاره کرد.

معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: در سال ۱۳۸۰ حدود ۲۶.۸ درصد از بار بیماری‌ها مربوط به بیماری‌های واگیردار و ۵۷.۲ مربوط به بیماری‌های غیرواگیر می‌شد و در آخرین آمار نرخ بیماری‌های غیرواگیر به ۷۶.۴ افزایش یافته است که همه اینها به نوع تغذیه مناسب بر می‌گردد.

وی ادامه داد: رژیم غذایی ناسالم، فشارخون بالا، چاقی، تحرک بدنی کم، دخانیات، دیابت، آلودگی هوا، کلسترول خون، حوادث شغلی و اعتیاد، ۱۰ عامل خطرناک بیماری‌های غیرواگیر هستند.

کمبود ویتامین دی در ایرانی‌ها

دکتر زهرا عبداللهی نیز در این همایش، گفت: بر اساس گزارش جهانی تغذیه که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد هر یک دلار سرمایه گذاری در مداخلات تغذیه‌ای ۱۶ دلار سود خواهد داشت. هر یک سانتیمتر افزایش قد کودک موجب ۵ درصد افزایش درآمد وی در بزرگسالی می‌شود.

وی افزود: ۸۸ درصد کشورهای جهان با سوءتغذیه مواجه هستند به طوری که حدود ۵۲ میلیون کودک مبتلا به لاغری، ۲ میلیارد نفر دچار کمبود ریزمغذی‌ها، ۲ میلیارد بزرگسال دچار اضافه وزن، ۴۱ میلیون کودک چاق و ۸۱۵ میلیون نفر در جهان با سوءتغذیه و گرسنگی مواجه هستند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار کرد: ایران نیز مانند سایر کشورها دوره گذار تغذیه‌ای را طی می‌کند. عدم کنترل کمبود ریزمغذی‌ها موجب افزایش مرگ و میر، کاهش ضریب هوشی و افزایش ابتلا به بیماری‌های غیرواگیردار می‌شود.

وی گفت: حدود ۴ درصد از جامعه دچار کمبود وزن هستند و روند مصرف ریزمغذی‌ها در زنان کاهش کمبود روی را در آنها نشان می‌دهد. کاهش شیوع روی در زنان باردار حدود ۳۰ درصد بوده است. شیوع کم خونی در زنان باردار ۳۳ درصد کاهش و شیوع کمبود آهن در دختران نیز کاهش داشته است.

عبداللهی تصریح کرد: درصد زیادی از زنان و مردان جامعه با کمبود ویتامین D مواجه هستند که منجر به پوکی استخوان و نرمی استخوان شده و حتی تحقیقات نشان داده که آسم، آلرژی و ام اس را در پی خواهد داشت.

 

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *