تک فرزندی چالش مهم جمعیتی

فاطمه احمدی

دکتر حسین ابراهیمی در گفتگو با کیمیای وطن در مورد پدیده تک فرزندی گفت: امروزه پدیده تک فرزندی در جامعه فراگیر شده است و  شیوه زندگی موجب شده که برخی از همسران به داشتن یک فرزند اکتفا کنند.

وی افزود: در بین خانواده ها این باور اشتباه وجود دارد که داشتن چند فرزند بسیار دشوار تر از تک فرزندی است.

این روانپزشک خاطر نشان کرد: متأسفانه در جامعه، تک فرزندی بسیار رایج شده است و خانواده ها بدون این که عواقب اجتماعی این پدیده را در نظر بگیرند به این امر گرایش دارند

ابراهیمی در تشریح عوارض این مسئله گفت: تک فرزندی خواسته یا ناخواسته مشکلات روانی خاص خود را به دنبال دارد چرا که از یک سو کودکان تک فرزند طی دوران زندگی احساس تنهایی شدیدی می کنند و همین امر در زندگی آینده آنان تاثیر می گذارد و نمی توانند به درستی تصمیم گیری کنند و در آینده فرد مفیدی برای جامعه باشند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر جامعه ای که در آن تک فرزندی رواج دارد به سمت جمعیّت سالمندی پیش خواهد رفت و در واقع در آینده با نیروی کار کمتری روبرو خواهد شد.

این روانپزشک تصریح کرد: هم اکنون پدیده تک فرزندی معضل اجتماعی شده است و در واقع والدین تک فرزند با این شعار که «فقط یک فرزند داریم و باید برای او همه کاری انجام دهیم» سعی می کنند کودک خود را بیش از حد مورد توجّه قرار دهند.

حسین ابراهیمی ادامه داد: والدین با داشتن این تفکّر که تنها فرزندشان تمام آرزوها و امیدهای آنان را تحقّق می بخشد، وابستگی شدیدی به او پیدا کرده و دوست دارند که فرزندشان همیشه بهترین و کاملترین باشد.

وی پیرامون انتظارات خانواده ها هم یادآور شد: این انتظار والدین باید تا حدّی باشد که کودک تحمّل این همه استرس و هیجان را داشته باشد و تعادل برای فرزند از نظر توجّه مادّی و عاطفی برقرار شود.

 این روانپزشک تصریح کرد: برخی می‌گویند تک فرزند خود را به مهد کودک می‌فرستیم تا با همسن و سال‌هایش تعامل اجتماعی داشته باشد. باید گفت زندگی ۲۴ ساعته با برادر و خواهر و پیوند عاطفی ناشی از آن با مهد کودک قابل جبران نیست و مهد کودک نمی‌تواند جای خواهر و برادر را بگیرد.

ابراهیمی در تشریح زوایای دیگری از عوارض تک فرزندی بیان داشت: باید خانواده ها کودک را در وضعیّتی قرار دهند که بتواند محیط های متفاوت را با شرایط جدید تجربه کند و از انجام کارها و مسئولیت ها بر بیاید.

محمدیان در همین رابطه ادامه داد: بچّه های خانواده های تک فرزند در زندگی می آموزند که نیازهایشان را خانواده بلافاصله برآورده کنند و عدم یادگیری کودک در این زمینه، موجب می شود که با کوچکترین شکستی دچار آسیب شوند و اعتماد به نفس شان پایین بیاید.

این روانپزشک در پایان ضمن اینکه خانوده ها هراسی از چند فرزندی نداشته باشند اذعان کرد: امّا در خانواده هایی که دارای چند فرزند هستند، کودکان خودشان به این موضوع پی می برند که خواسته های خواهر و برادر کوچک ترشان در اولویّت است و در حقیقت این فرزندان یاد می گیرند که به نوبت تقاضایشان برآورده می شود.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *