راه‌حل چالش‌های جهان اسلام نگاه به قدرت‌های خارجی نیست

نفیسه الله دادی

حجت‌الاسلام حسن روحانی در افتتاحیه بین‌المجالس اسلامی با اشاره به چالش‌های جهان اسلام گفت: تلاش قدرت‌های خارجی برای سلطه بر امور داخلی مسلمان‌ها، فقر و مشکلات اقتصادی و توسعه‌نیافتگی و اختلافات میان کشورهای اسلامی، ازجمله این چالش‌هاست.
مهم‌ترین سخنان ایشان به قرار زیر است.
روحانی گفت: راه مقابله با این چالش‌ها نگاه به قدرت‌های خارجی نیست. این قدرت‌ها صرفا به فکر منابع خود، آن هم با هزینه دیگران هستند. آنها برای کاهش دردهای دیگران قدمی برنداشته‌اند و نخواهند برداشت. فروش تسلیحات مرگبار به کشورهای مختلف که منجر به مسابقه تسلیحاتی می‌شود و ایجاد اختلاف بین کشورهایی برای ادامه سلطه‌جویی خودشان، ازجمله اقدامات آنها برای ماندن در منطقه است.
وی افزود: برای یافتن راه‌حل نگاه ما باید به درون باشد، نه به بیرون. باید با اتکا بر ظرفیت‌ها و توانمندی‌های درونی مشکلات را از پیش رو برداریم. این نکته به معنای انزواطلبی نیست. ما حامی تعامل سازنده، اما از موضع برابر جهان اسلام با دیگران هستیم که در آن، جایی برای استثمار و استعمار و دخالت در امور داخلی دیگران نباشد.
روحانی گفت: بعضی قدرت‌ها تمایلی به روابط سازنده و برابر با دیگران ندارند. نگاه آنها به دیگران نگاه از بالا به پایین است و در پی روابط یک‌طرفه و البته به نفع خودشان هستند.
رئیس‌جمهور ادامه داد: ما باید اختلافات خود را کنار بگذاریم و با هم‌افزایی و اتکا بر ظرفیت‌های داخلی، بهره‌گیری از ظرفیت‌های انسانی و اجتماعی و منابع غنی خود، وابستگی به بیگانگان را کاهش دهیم و در جهت بالندگی و توسعه روزافزون جهان اسلام حرکت کنیم.
روحانی عنوان کرد: جهان اسلام هرگز خود را بازنخواهد یافت؛ مگر آنکه ملل مسلمان کفایت و شایستگی خود را برای برخورداری و ارتقای حاکمیت مردم در عمل به اثبات برسانند و در سایه امنیت اجتماعی و سیاسی و شکوفایی اقتصادی بتوانند برای همه طبقات و قشرهای مختلف، رفاه را به ارمغان بیاورند.
وی اضافه کرد: نخستین گام در رسیدن به این مقصود، داشتن منطقه‌ای آرام و روابط خارجی صلح‌آمیز است. هیچ کشوری نمی‌تواند زمانی که در منازعات و کشمکش‌های خارجی گرفتار است، به توسعه داخلی خود اهتمام کند.
روحانی ادامه داد: هیچ کشوری نمی‌تواند مشکلات درونی خود را با لشکرکشی‌های خارجی حل کند و برنامه‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی خود را همزمان با بمباران و کشتار ملت‌های همسایه پیش ببرد.
رئیس‌جمهور گفت: خشونت‌ورزی در بیرون از مرزها و فرافکنی مشکلات داخلی به بیرون نمی‌تواند ظرفیت افراطی‌گری و خشونت را در داخل از میان بردارد. به عکس مبارزه با فقر، تبعیض و ایجاد فرصت‌های برابر برای شهروندان فارغ از جنسیت، قومیت و مذهب در داخل این کشورهاست که می‌تواند ریشه‌های خشونت و افراطی‌گری را بخشکاند.
روحانی تأکید کرد: کشورهای اسلامی امروزه بیش از هر زمان دیگر به توجه و استقرار مردم‌سالاری در کشورهای خود نیاز دارند. جهان غرب گمان می‌کند میان اسلام‌خواهی و مردم‌سالاری نسبتی وجود ندارد و به همین بهانه به خود اجازه می‌دهد تا صورت‌های تازه استعمار را به کشورهای اسلامی تحمیل کند.
وی اظهار کرد: ما به عنوان مسلمان باید میراث بزرگ فقهی، شرعی و تاریخی خود را پاس بداریم. ایجاد حکومت‌های مردم‌سالار در چارچوب موازین اسلامی از یک سو سبب می‌شود که حضور سیاسی و اجتماعی دین شکل قانونی و مردمی به خود بگیرد و از سوی دیگر میراث دینی و اسلامی را به بهترین وجه آیین‌دار و استوار می‌کند.
رئیس‌جمهور ادامه داد: برای ما بهترین الگو در مردمی‌بودن حکومت، شیوه حکومتداری پیامبر اسلام است.
وی ادامه داد: در حکومت موعود جهانی هم اگرچه خاستگاه آن هدایت و عصمت الهی است، اما اقبال و استقبال مردم است که آن را استقرار خواهد بخشید.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *