۱۰ درصد از مصرف سیگار در اصفهان کاهش یافته است

زهرا نصیری

 براساس جدیدترین آمار ها ۱۲ واحد تولیدی فعال در زمینه سیگارسازی در کشور فعالیت می کنند که این واحد های تولیدی تا مهر ماه سال جاری در مجموع ۲۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون نخ سیگار تولید کرده‌اند این میزان تولید در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ( ۲۳ میلیارد نخ )،یعنی  ۱۸ درصد افزایش داشته است یعنی  بیش از ۹۱ درصد از مصرف  دخانیات کشور توسط تولیدات داخل تأمین می‌شود. این یافته ها  بدین مفهوم هستند که تعداد مصرف کنندگان سیگار هم در کشور به نوعی رو به افزایش است.

بر اساس برنامه ای که امسال برای تولید سیگاردر کشوردرنظرگرفته شد بایستی تولید سیگاربه ۵۰ میلیارد نخ برسد، یعنی افزایش  ۵ میلیارد نخ سیگاربیشتر از سال گذشته را باید شاهد باشیم. در حالی که پزشکان مرتبا بر عدم استفاده ازکالای دخانی مانند قلیان و سیگار،پیپ هشدار می دهند ، اما آمار افزایش سرطان هایی چون دهان، گلو و مری به خصوص سرطان ریه در بین مردم نشانگر این است که غیر از آلودگی هوا عوامل دست ساز بشر مانند سیگار و به طور کلی مشتقات توتون برای سلامت مردم خطرناک بوده و این مواد علاوه بر دود کردن سرمایه های ملی سلامت جسم و روح  جوانان را مورد تهدید قرار می دهد .

عوامل موثر اجتماعی در پیشگیری از مصرف سیگار

یافته های پزشکان اثابت می کند که ابتلا به سرطان ریه در سیگاری‌ها ، بیست برابر غیر سیگاری‌هاست. در حقیقت سیگار کشیدن عامل خطر اصلی بروز سرطان ریه است. ایجاد سرطان ریه مستقیماً با تعداد سیگارهای کشیده شده در روز، مدت سیگار کشیدن و محتوای قطران و نیکوتین سیگارهای کشیده ارتباط دارد. اکثر کسانی که به‌علت سرطان ریه می‌میرند.

  تحقیقات دانشمندان دانشگاه پاتراس یونان ثابت کرد؛ افرادی که به مدت طولانی سیگار می‌کشند و یا ماری جوانا و حشیش استفاده می‌کنند، در تصمیم‌گیری ، بیان سلیس و به خاطر آوردن اطلاعات مشکل دارند.

 یک پژوهشگر مسائل آسیب های اجتماعی ازمهمترین دلایل اصلی گرایش افراد به مواد دخانی را استرس، اضطراب و افسردگی عنوان کرد و به کیمیای وطن گفت:بهترین راه حل برای جلوگیری از این حالت ها  ایجاد روحیه نشاط وتفریح در جامعه است.

  فلاحی ، با اظهار تاسف ازاینکه مصرف قلیان درکشور ما تبدیل به سبک گذران اوقات فراغت شده و میزان مصرف مواد دخانی و به ویژه قلیان درجامعه روز به روزروبه افزایش است تاجایی که سن مصرف کننده گان آن  نیز به ۱۲ و ۱۳ سال رسیده  است افزود: متاسفانه استعمال مواد مخدر دارد تبدیل به اپیدمی شده است.

 خط و خطوط تولید سیگار درکشور

  رییس مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور با اعلام اینکه استفاده از ظرفیت خالی واحدهای تولیدی موجود درکشورمحقق شده است و در آینده ای نزدیک واردات در حد ۲ میلیارد نخ خواهد شد به این مسئله تاکید کرد: درسال جاری واردات سیگار با یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون نخ کاهش ۴۴درصدی را نسبت به سال قبل نشان می دهد. همچنین قاچاق این محصول در ۷ ماه امسال هفت میلیارد و ۸۰۰ میلیون نخ بوده است که در مقالیسه با سال قبل (۱۰میلیارد و ۵۰۰ میلیون نخ)،  این رقم به ۳۵ درصد کاهش رسیده است.برنامه ما برای سال آینده به صفر رساندن واردات با ایجاد کارخانه‌های جدید است. قرار است ۵ میلیارد نخ دیگر به آمار تولید کشور اضافه شود.

علی اصغر رمزی ، به این مسئله اشارکرد که ۵۰ درصد نیاز مصرفی کشور تولید داخل بود وهمین موضوع باعث شد برنامه‌ریزی دقیق برای افزایش تولید، به حداقل رساندن قاچاق و به صفر رساندن واردات داشته باشیم.

توزیع سیگاربدون مجوزدولت قاچاق است

 رئیس اداره بازرگانی سازمان صنعت معدن وتجارت استان اصفهان نیزبا اشاره به اینکه توزیع سیگار بدون مجوز دولت، قاچاق محسوب می‌شود ، تعداد عاملین توزیع پخش سراسری کالای دخانی در استان را ۸ واحد عنوان کرد و افزود: تعداد عاملین استانی ۶۲ واحد وتعداد عاملین خرده فروشی ۲۵۳۵ واحد می باشند. قضاوی افزود: عاملین توزیع تنباکوی صادراتی استان ۶ واحد هستند ویک میلیارد و ۵۶۹ میلیون تومان در پنج مرحله امحای کالای قاچاق دراصفهان صورت گرفته است.

 مردان اصفهانی ۲۷ درصد مصرف‌کنندگان دخانیات در کشور هستند

به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان؛ مصرف سالانه سیگار در کشور ما۵۰ تا ۶۰ میلیارد نخ سیگار با گردش مالی یکصد هزار میلیارد ریال و هزینه درمانی ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار میلیارد ریال است همچنین حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار از موارد مرگ و میر سالانه در کشور ناشی از مصرف مواد دُخانی است. همچنین ۵۰۰ هزار مورد بستری در سال به دلیل عوارض ناشی از دخانیات است.

کمال حیدری درگفتگو با کیمیای وطن گفت: با تحقیقاتی که در سال ۹۵ انجام شد ۲۷ درصد مصرف‌کنندگان دخانیات در کشور مردان اصفهانی و ۳ درصد آن‌ها زنان اصفهانی هستند؛ مصرف دخانیات در مناطق روستایی بسیار بیشتر از مناطق شهری است و این هم به علت مصرف بالای قلیان در این مناطق است، البته به واسطه تلاش‌های دانشگاه علوم پزشکی میزان ۱۰ درصد از مصرف سیگار در اصفهان کاهش یافته است.

دود سیگار و قلیان عامل مرگ و میر زود هنگام در بین جوانان

وی با بیان اینکه اگر اقدام ویژه‌ای صورت نگیرد تا ۳۰ سال آینده ایران در بین پرمصرف‌های دخانیات دردنیا خواهد بود افزود: در همکاری‌های بین وزارت بهداشت و سازمان جهانی بهداشت و سازمان ملل متعهد شده‌ایم که تا سال ۱۴۰۴ به میزان ۳۰ درصد مصرف دخانیات را در ایران کاهش دهیم.

حیدری، شیوع مصرف دخانیات را در مردان ۲۵.۱۶ و در زنان ۴ درصد اعلام و تاکید کرد: مصرف دخانیات در زنان رو به افزایش است. در پنج سال گذشته آمار مصرف دخانیات در ایران از ۱۴.۹ به ۱۴.۱۳ رسیده است. گزارش‌ها نشان می‌دهند که مصرف روزانه سیگار در شش سال گذشته از ۱۰.۹ به ۱۰.۱ کاهش پیدا کرده است، اما مصرف قلیان در حال افزایش است.

وی تاکیدکرد: باید توجه کرد که مصرف سیگار در نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ ساله افزایش کمی داشته که عمده آن در دختران نوجوان بوده است.

وی با بیان اینکه آمار مصرف سیگار در دختران نوجوان از کمتر از یک درصد به ۲.۱ درصد رسیده است، تصریح کرد: این آمار در پسران از ۵.۱ به ۴.۸ کاهش پیدا کرده است. با توجه به اینکه سیگار و قلیان در حوزه ورود به مصرف مواد مخدر و رفتارهای پرخطر جنسی است، خانواده‌ها باید هوشیار باشند و بدانند که مصرف قلیان در کنار نوجوان‌ها چه ضربه‌ای می‌تواند به آنها وارد کند.

وی اضافه کرد:در حال حاضر ۶.۶ دختران ۱۳ تا ۱۵ ساله سابقه مصرف قلیان دارند که این رقم در پسران ۱۱.۱ درصد اعلام شده است. برآورد شده است که سالانه بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود که به دنبال آن سالیانه ۱۰ هزار میلیارد تومان از ثروت ملی نیز دود می‌شود. همچنین حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیارد تومان در سال صرف هزینه بهداشتی و سال‌های از دست رفته عمر افراد سیگاری می‌شود.

عرضه سیگار و دخانیات در سوپرمارکت‌ها ممنوع  

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ترکیبات تنباکو و دخانیات را سرطان‌زا دانست و افزود: تنباکوهایی که اصطلاحاً معطر هستند حاوی ده‌ها نوع سرطان و بیماری در خود هستند؛ سمومی که به واسطه سیگار و قلیان وارد بدن نسل جوان ما می‌شود باعث مرگ و میر زودهنگام در نسل آینده‌ساز انقلاب می‌شود.

وی با اشاره به اینکه عرضه سیگار و دخانیات در سوپرمارکت‌ها ممنوع است و تنها ۱۰ درصد از آن‌ها با کسب مجوزهای رسمی و رعایت قوانین توانسته‌اند اقدام به عرضه دخانیات کنند افزود:تمام سیگاری‌ها در معرض خطر بیشتری برای حمله مغزی هستند، با وجود این، زنان سیگاری که قرص ضد بارداری استفاده می‌کنند، نسبت به خانم‌هایی که سیگار نمی‌کشند ، بیست برابر بیشتر در معرض خطر حمله قلبی و حمله مغزی هستند.

 معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی استان اصفهان نیز با اشاره به اینکه  ترک تخصصی سیگار در کنار ترک دیگر انواع مواد مخدر در مراکز اقامتی میان مدت و مراکز درمانی اعتیاد استان اصفهان اجرایی شده است افزود: اعتیاد به سیگار خطرات فردی و اجتماعی مختلفی را به همراه دارد .مجتبی ناجی ، گفت:در حال حاضر در استان اصفهان بیش از ۹۰ مرکز ترک اعتیاد وجود دارد

درحاشیه…

ذکر این نکات قابل توجه است که درسیگاری‌های افراطی ۲۵- ۱۵ بار احتمال بیشتر برای مرگ ناشی از سرطان ریه نسبت به غیرسیگاری‌ها وجود دارد و تنها ۲۰-۱۵ سال از سیگار کشیدن می‌گذرد تا سرطان ریه ایجاد شود ، تعداد کمی از بیماران با این بیماری بیش از ۵ سال زنده می‌مانند.

 شواهد تجربی قابل ملاحظه‌ای نقش دود سیگار را در سرطان ریه نشان داده‌اند. بسیاری از مواد موجود در دود سیگار بویژه هیدروکربن‌های چند حلقه‌ای آروماتیک ممکن است در سرطان زایی شرکت داشته باشند.پس همه این موضوعات را که درکنار هم قرار دهیم درمی یابیم برای جلوگیری و هدر رفت سرمایه های ملی و همچنین حفظ سلامت جامعه فرهنگ سازی از مضرات دخانیان بسیار ضروری است ، در این زمینه صداو سیما و رسانه ها نقش اساسی و عمده ای بر عهده دارند.بهتر این است که مسئولان کشو ر به جای روانه کردن تولیدات دخانی به داخل کشور این محصولات را برای صادرات به خارج  از مرز ها ارسال کنند تا علاوه بر کسب درآمدهای ارزی از ایجاد هزینه های کزاف بهداشت و درمان که در نتیجه مصرف کالاهای دخانی در کشور ایجاد می شود جلوگیری نمایند.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *