۲۳ آبان سالگرد دیدار خفّت بار شاه ایران از آمریکا (۱۳۲۸ و ۱۳۵۶)

دو دیدار از دیدارهای متعدد محمدرضاشاه پهلوی از آمریکا «۲۳ آبان» و به فاصله ۲۸ سال ازهم آغاز شده بود. یکی از این دو سفر ۲۳ آبان ۱۳۲۸ و دیگری ۲۳ آبان ۱۳۵۶شروع شده بود.
آخرین دیدار شاه سابق به عنوان رئیس کشور ایران از آمریکا ۲۳ آبان ۱۳۵۶ (۱۴ نوامبر ۱۹۷۷) آغاز شد که ضمن آن در واشنگتن با تظاهرات دامنه دار مخالفان ایرانی اش رو به رو وشدیدا تحقیر شد و وجهه خود را نزد دولتهای غرب از دست داد که در تضعیف روحیه اش نقش موثر داشت. شاه از واشنگتن به پاریس رفت که در آنجا هم با چنین تظاهراتی که وسعت آن قبلا سابقه نداشت رو به رو شد. تظاهرات ضد شاه ازآن پس، در برون مرز و درون مرز تا ۱۴ ماه بعد که ایران را برای همیشه ترک گفت ادامه یافت.
رضا شاه و پسرش بمانند یکدیگر با سیاست و حمایت خارجی بالا آمدند رضاشاه با حمایت انگلیسی ها با کودتای ۱۲۹۹ روی کار آمد و چون بعدا متمایل به آلمان شد برکنار و تبعیدش کردند و در تبعید در آفریقای جنوبی درگذشت و جسدش مدتها در مصر بود. محمدرضاشاه هم با تایید دولت لندن در آغاز اشغال نظامی سپتامبر ۱۹۴۱ به شاهی رسید، با حمایت انگلستان و آمریکا با کودتای ۲۸ امرداد ۱۳۳۲ به سلطنت باز گشت وبا تظاهرات مردم به رهبری امام (ره)مجبور به فرارشد و در تبعید و در به دری در مصر درگذشت و جسدش در همانجا (درقاهره) باقی مانده است.
مسدود شدن دارایی‏ های ایران توسط آمریکا (۱۳۵۸ ش)
تاریخ وقوع: ۲۴ آبان
چند روز پس از تصرف سفارت آمریکا در تهران که به محلی برای جاسوسی تبدیل شده بود و به دنبال تصمیم دولت ایران برای خارج کردن ذخائر ارزی‏اش از بانک‏های آمریکایی، دولت ایالات متحده آمریکا در واکنشی شدید بر ضد این اقدام انقلابی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، ذخایر ارزی ایران را در همه بانک‏های خود در سراسر جهان مسدود کرد. با بسته شدن حساب‏های بانکی ایران، فشارهای اقتصادی دولت آمریکا بر جمهوری اسلامی ایران، افزایش یافت. چند روز قبل از این اقدام آمریکا، ایران نیز صادرات نفت خود را به آمریکا به دلیل اقدامات خصمانه این کشور، متوقف کرده بود. مسؤولان دولت ایران، مبلغ سپرده‏ها را در حدود ۱۲ میلیارد دلار اعلام کرده و از آن زمان بارها با شکایت به مجامع بین‏المللی خواستار استرداد این مبلغ شده‏اند ولی مطبوعات آمریکا این مبلغ را پنج میلیارد دلار گزارش داده‏اند. با این حال، آمریکا همیشه و در طول سال‏های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از باز پرداخت این ثروت ملی ایران به صاحب آن طفره می‏رود
قتل سیدجمال الدین واعظ اصفهانی
در زندان (۱۲۸۷ ش)
تاریخ وقوع: ۲۹ آبان
سیدجمال الدین واعظ همدانی معروف به سیدجمال اصفهانی در حدود سال ۱۲۴۲ ش (۱۲۷۹ ق) در همدان به دنیا آمد. در بیست سالگی برای تحصیل رهسپار اصفهان شد ولی پس از مدتی که در خود علاقه به منبر و وعظ یافت به این مسیر گام نهاد و به سرعت ترقی نمود. سید جمال سالیانی در اصفهان حضور داشت و سپس ساکن تهران گردید. وی در جریان نهضت مشروطه از اطرافیان سیدعبداللَّه بهبهانی و سیدمحمد طباطبایی به شمار می‏رفت و در انتقاد از دستگاه جور و ستم‏ورزی‏های حاکمان، داد سخن می‏کرد. سیدجمال، یکی از رهبران مشروطه ایران محسوب می‏شود که نزدیک به بیست سال، در شهرهای اصفهان، مشهد، شیراز و تهران وعظ می‏نمود و در روشنگری مردم می‏کوشید. به این دلیل محمدعلی شاه دستور بازداشت او را صادر کرد. وی پس از به توپ بستن مجلس قصد عزیمت به عتبات عالیات داشت که در راه شناسایی و دستگیر شد و پس از چند ماه زندان رفتن، در بیست و نهم آبان ۱۲۸۷ ش برابر با ۲۵ شوال ۱۳۲۶ق در ۴۵ سالگی در زندان بروجرد به قتل رسید.سید در فن خطابه بسیار توانا و حاذق بود به طوری که او را از نظر فصاحت و نفوذ کلام و قدرت بیان، یکی از بزرگترین خطبای مشروطه ایران دانسته ‏اند. موعظه او، سیاسی و ساده و همه فهم بود و از بیان مطالب خود ابایی نداشت. مقبره وی در کنار شهر بروجرد واقع است و مردم به زیارت آن
می‏روند.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *