۸۸ درصد اعتیاد از سیگار و قلیان شروع می شود

پروانه شریفی

کمال حیدری با اشاره به روز جهانی بدون دخانیات در جمع اصحاب رسانه اظهار کرد: افزایش مالیات، فراهم کردن سرگرمی‌های مطلوب و در دسترس و افزایش شادی در بین جوانان، آموزش مهارت‌های زندگی و مقابله با استرس، کاهش فشارهای اجتماعی، حمایت مسئولان از اجرای کامل قوانین و مقررات و وضع قوانین سخت و پیشگیرانه از استعمال قلیان در مراکز عمومی از جمله راهکارهایی برای کاهش مصرف دخانیات در کشور است.

سبک زندگی مردم
وی افزود: سبک زندگی مردم و مسائل رفتاری و نوع برخورد و حمایت مسؤولان باعث شده زیرساخت‌های مناسب برای برخورد متقن و قوی با مسأله دخانیات وجود نداشته باشد و شاهد شیوع مصرف دخانیات در کشور از ۱۳ سال باشیم که اصلاً وضعیت خوبی نیست.
وی نکته قابل‌توجه در مافیای واردات دخانیات را «مالیات» دانست و گفت: در کشور ما تا سال گذشته مالیات بر خرده‌فروشی سیگار صفر بود و یک نخ سیگار به سادگی و با کمترین هزینه در دسترس افراد قرار می‌گرفت و همین موضوع باعث عرضه بیشتر و به تبع آن مصرف بیشتر شد، از سال گذشته مجلس رقمی برای مالیات در نظر گرفت که البته کافی نیست، احتمالاً برخی نگران بودند که به مصرف‌کننده فشاری وارد نشود.
وی در ادامه بیان کرد: طبق گزارش بانک جهانی افزایش میران ۱۰ درصد محصولات دخانی از طریق مالیات موجب کاهش شیوع مصرف تا حدود ۴ درصد در کشورهای درآمد بالا و ۵ درصد در کشورهای با درآمد متوسط است.

آموزش مهارت‌های زندگی و مقابله با استرس
وی با اشاره به آموزش مهارت‌های زندگی و مقابله با استرس توضیح داد: در خصوص اصلاح باورهای غلط و پیشگیری از مصرف قلیان در دانش‌آموزان باید مسؤولان وزارت بهداشت با هماهنگی آموزش و پرورش آموزش‌های مستمر را در نظر بگیرند و از گروه‌های هم‌سالان جهت انتقال آموزش‌ها به عنوان سرگروه در مدارس و محلات استفاده شود.
وی تأکید کرد: چندین سال است که بهداشت برای حل مشکلات نبود تفریح و آموزش مناسب در مدارس اصرار می‌کند که باید از این راه ورود پیدا کرد، دولت تکالیف زیادی دارد و قطعاً نمی‌تواند سودی به این مسأله به آن شکل که باید برساند، سیستم در مسأله آموزش متوقف شده، آیا در حوزه پرورش آنچه که نیاز است انجام شده و مهارت‌هایی که یک فرد در حال رشد در جامعه‌ای که مسائل اجتماعی آن هر روز پیچیده‌تر می‌شود، باید داشته باشد به داده شده است؟

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان درباره علت زیرزمینی شدن مصرف قلیان ابراز کرد: مصرف قلیان یک نیاز کاذب است که چون نیازهای واقعی پوشش داده نشده به وجود آمده و باید به نیازهای واقعی پرداخت نه اینکه مصرف آن را توجیه کرد، باید مطالبه داشت که مقصر کیست؟ چه کسی در این زمینه باید فعالیت می‌کرده اما کاری صورت نگرفته، جوان به دنبال نشاط و ابراز وجود است آیا این امکانات از راه صحیح فراهم شده است؟

 سیگار و قلیان عامل ۸۸ درصد اعتیاد
وی اضافه کرد: دست‌های پشت پرده با اسم و رسم باید معرفی شوند تا کی مردم باید تاوان این‌ افراد را بدهند، به چه دلیل باید این مسأله وارد مجلس شود آیا ما مشکل دیگری به جز این مورد نداریم باید دید چه افرادی از این قضایا سود می‌برند، آمار اثبات کرده که ریشه همه مشکلات از مصرف دخانیات سرچشمه می‌گیرد و ۸۸ درصد اعتیاد افراد از سیگار و قلیان شروع می‌شود.

وی با اشاره به مجوز کاشت توتون و تنباکو در کشور تشریح کرد: فلسفه شرکت دخانیات برای این قضیه این است که چون مواد وارد شده از نظر بهداشتی دارای اشکال هستند و بحث اعتیاد و ناسالم بودن آن مطرح می‌شود بنابراین کاشت سالم در داخل قدم مثبتی به نظر می‌رسد اما با این حال نسبت واردات به مصرف داخل قابل قیاس نیست و میزان مالیاتی که برای واردات وجود دارد که با چند ۱۰ هزار میلیارد گردش مالی در سال با گروه هدف مؤثرترین و فعال‌ترین قشر جامعه نسبت به موارد دیگر خنده‌دار است.

ممنوعیت فروش قلیان به افراد زیر ۱۸ سال
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان تصریح کرد: ممنوعیت فروش قلیان به افراد زیر ۱۸ سال به همه اماکن گوشزد شده اما در بحث نظارت آن به دلیل وجود تعداد فراوان قلیان‌خانه‌ها و همچنین وجود مکان‌های بازرسی دیگر مانند فست‌فودها، حجم کاری گسترده و کمبود نیرو، با وجود تقسیم مراکز به سه دسته حساس، نیمه حساس و کمتر حساس، امکان نظارت آنچنانی وجود ندارد.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *