ازدواج پایدار

رسول مهدی زاده

لباس سفید وشادی حضاردل این دوکبوترعاشق را گرم‌تر می‌کند، قرارست پیوندی جاودانه رارقم بزنند و زندگی مشترک را آغازکنند. طبیعی است درطول زندگی مشترک، مشکلات عدیده‌ای برای زوجین پیش می‌آید ولی پایداری است که به زندگی مشترک معنا می‌بخشد و دوام آن راتضمین می‌کند، با این حال دلایلی بسیاری سبب شده رغبت جوانان به ازدواج کم شود. دکتر رضا شریفی روانشناس ومشاور خانواده درگفت وگو با کیمیای وطن در این باره می‌گوید:

درتحلیل تغییرملاک ها می‌توان به برخی آشفتگی‌های فرهنگی درفضای مجازی اشاره کرد که متاسفانه تاثیرات ناخوشایندی برسرنوشت جوانان وجامعه ی ما دارند. درهمین زمینه بحث سنت و مدرنیسم درمسئله ازدواج وخانواده مطرح می‌شود، که به دلیل طرح ایده‌های به ظاهرجالب وآسان وهیجان انگیز درالگوی مدرنیسم این انتظار نا به جا درجوانان به وجود می‌آید که فکرمی کنند این سبک زندگی می‌تواند خوشبختی رابرای آن‌ها به همراه داشته باشد. اما این الگو نه تنها باارزش‌های فرهنگی و انسانی جامعه تطابق ندارد و نهایتاً پس زده می‌شود. بلکه درغرب هم ناکام بوده و نتوانسته به انسجام و پایداری ازدواج‌ها ختم شود. به طوری که آمارطلاق در برخی ازهمین جوامع مدرن مثل آمریکا نزدیک به ۵۰ درصدگزارش شده است.

دکتر رضا شریفی درمورد ازدواج پایدارخاطرنشان کرد:

تمایل متعهدانه افراد برای ازدواج گام اول درمراحل ازدواج پایدار وموفق شناخته می‌شود و این نوع ابراز تمایل می‌تواند مسئولیت پذیری وتاب آوری زوجین رابرای ادامه‌ی زندگی مشترک به همراه داشته باشد. درهمین ارتباط گام‌های دیگری برای دستیابی به ازدواج پایدار باید مورد توجه قرارگیرد که به ترتیب می‌توان آن‌ها را انتخاب بهترین گزینه، آمادگی برای عشق ورزی ونهایتا مراقبت از عشق نامید. متاسفانه جوانان ما درجریان ازدواج به واسطه‌ی عدم شناخت و مهارت‌های کافی دراین زمینه‌ها روابط ناکارآمدی را درارتباط باجنس مخالف وتصمیم گیری برای ازدواج تجربه می‌کنند که می‌تواند آسیب‌های روانی وشخصیتی بلندمدتی رادرآن ها به دنبال داشته باشد. وحتی تمایل به پیگیری را درآن ها به دلیل عدم اعتماد و ترس از ناکامی از بین ببرد.

وی درباره اینکه چه ملاک‌هایی می‌تواند به ازدواج پایدار منجر می‌شود نیز گفت:

ازدواج پایدار فاکتورها وملاک های خاص خودش رادارد که به طورخلاصه به سه دسته ملاک‌ها شامل: عوامل خطر، عوامل محافظت کننده و نهایتاً به تناسب‌ها باید توجه داشت.

درجریان انتخاب وتصمیم گیری برای ازدواج افراد باید به شناخت کافی ازشاخصه ها دروجود فرد مقابل و خانواده او عوامل خطررا شناسایی وفهرست کنند. این عوامل می‌تواند شامل: سلامت روان، تیپ شخصیت، سبک زندگی و سلامت جسمانی به ویژه اعتیاد ویا آمادگی برای اعتیاد باشد.

دکتر شریفی درباره ویژگی‌هایی که رابطه را لذت بخش می‌کند عنوان کرد:

ازسوی دیگر باید دروجود فرد وخانواده طرف مقابل شاخصه‌های محافظت کننده راشناسایی کرد. این عوامل مجموعه ویژگی‌هایی است که رابطه رالذت بخش واشتیاق برانگیز می‌کنند. وبه پایداری رابطه وازدواج کمک می‌کنند. مثلاً: قدرت کنترل خود وتکانه به عنوان یکی از ویژگی‌هایی است که می‌تواند تاب آوری فرد را رقم بزند وفاکتوری برای پیش بینی وفاداری وعدم خیانت باشد.

ارزیابی تناسب‌ها دسته‌ی دیگری ازملاک هاست که دکتررضا شریفی دراین باره گفت:

ارزیابی تناسب‌ها نیز دسته سوم ملاک‌ها هستند که ازازریابی شخصیت وتیپ شخصیتی شروع می‌شود، تا تناسب درعلایق، استانداردها، انتظارات اززندگی. بدیهی است هرچه تناسب‌ها بیشترباشند، تفاوت‌های تعیین کننده دررابطه به حداقل می رسند بنابراین امکان توافق بیشتر وخطرتعارض های آسیب رسان دررابطه زناشویی به حداقل ممکن می‌رسد.

این روانشناس ومشاور خانواده درباره ازدواج پایدار گفت:

هرکدام ازاین سه دسته ملاک‌ها و فاکتورهایی که بیان شد جای توضیح دارد. اماآن چه اهمیت دارد آن است که: جوانان عزیزکه درجریان انتخاب همسر و ازدواج هستند، یا درجریان ارتباطاتی هستند که می‌تواند به ازدواج منجرشود باید به این نکته توجه داشته باشند: که بافراگیری این ملاک‌ها و مهارت‌های کنترل وارزیابی آن‌ها درخود وطرف مقابل می‌توانند به سادگی رابطه‌ی خود را مدیریت کنند و ازدواج موفق و پایداری را رقم بزنند.

 

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *