واقعیت پنهان

هامون رشیدیان

پخش سریال پدر که در ابتدا قرار بود در ماه رمضان روی آنتن برود، مدتی است که از شبکه دوم سیما آغاز شده است. سریال پدر ساخته بهرنگ توفیقی و نوشته حامد عنقاست. عنقا طراح و تهیه کننده این سریال هم هست. سریال پدر درباره‌ دل‌بستن یک جوان مذهبی به فردی است که عقایدی متفاوت با او دارد. در این سریال بازیگرانی مانند مهدی سلطانی، لعیا زنگنه، سینا مهراد، مسعود فروتن، نیما رئیسی، مجید مشیری، اکبر رحمتی، مژگان ترانه، الهام طهموری، ساناز طاری، شهاب مهربان، مهتاب شیروانی، پوریا سلطان‌زاده، سید حسام میثاق، بیژن امکانیان و ریحانه پارسا به ایفای نقش می‌پردازند.
حامد
اسم یکی از ۲۳ کاراکتر اصلی داستان او حامد است و وقتی در تیتراژ پایانی سریال می‌خوانیم «با یادی از حاج سیف الدین عنقا» بی اختیار به این فکر می افتیم که حامد سریال پدر، شباهت‌هایی با نویسنده اثر دارد و خاطره‌هایی شبیه به هم دارند و احتمالاً بخش‌هایی از داستان بر اساس خاطرات نویسنده نوشته شده است. با این حال، عنقا در چند مصاحبه واقعی بودن داستان این سریال را تکذیب کرد.
حامد عنقا که پیش از این داستان سریال‌های متعددی از جمله «قلب یخی»، «انقلاب زیبا»، «نردبام آسمان» و «تنهایی لیلا» را نوشته، این بار با سریال پدر به سیما آمده است؛ سریالی که از برخی جنبه‌ها در تلویزیون ساختارشکنانه عمل کرده است.
داستان سریال «پدر» تقریباً به داستان سریال «تنهایی لیلا» شبیه است. در هر دو قصه دختری که اعتقادات مذهبی محکمی ندارد، تحت تأثیر پسری که اتفاقاً بسیار معتقد است قرار می‌گیرد و عاشق می‌شود و بعد هم از نظر مذهبی و اعتقادی متحول می‌شود، چنانکه لیلاهای قصه او در هر دو سریال پس از ازدواج با نقش مقابلشان متحول می‌شوند.
اگر چه به اعتقاد عده‌ای، این داستان هیچ ربطی به داستان سریال «تنهایی لیلا» ندارد، اما پذیرفتن این ادعا کار ساده‌ای نیست، چون شاید در جزئیات، ساختار و نوع روایت با یکدیگر متفاوت باشند اما محور اصلی هر دو داستان یکسان است و این تکرار، توی ذوق مخاطب می زند، او که بارها در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها اعلام کرد تعمداً این کار را کرده است، می‌گوید فیلنامه پدر در امتداد «تنهایی لیلا» نوشته شده؛ این در حالی است که قلم حامد عنقا پتانسیل فراوانی برای قصه‌های متفاوت و اتفاقاً جذاب دارد.
همچنین سریال «پدر» شباهت‌های بسیاری با فیلم سینمایی «دل شکسته» دارد؛ شهاب حسینی و بیتا بادران همکلاسی هستند؛
دو همکلاسی از دو خانواده‌ای کاملاً متفاوت، یکی کاملاً مذهبی و دیگری کاملاً بی اعتقاد و در نهایت دختر قصه تحت تأثیر پسر قصه قرار می‌گیرد و عاشق می‌شود. برخی سکانس‌های سریال پدر به شدت بیننده را به یاد «دل شکسته» و مظلومیت کاراکتر امیرعلی (شهاب حسینی) می‌اندازد، برای مثال صحنه‌هایی که حامد سریال «پدر» در محوطه دانشگاه مورد تمسخر همکلاسی‌هایی قرار می‌گیرد که اعتقادات و شخصیت او را باور ندارند.
سکانس جنجالی
یکی از جنجالی‌ترین سکانس‌های این سریال مربوط به قسمت سوم بود؛ آنجایی از سریال که حامد در پی توطئه چند نفر از همکلاسی‌های دخترش در یکی از کلاس‌های دانشگاه گیر می افتد و برای فرار از گناه از پنجره به حیاط دانشگاه می‌پرد! این صحنه واکنش‌های مختلفی را به همراه داشت، عده‌ای آن را غیرواقعی و اغراق آمیز دانستند و حتی با آن شوخی کردند و کلیپی طنز ساختند و در فضای مجازی منتشر کردند، عده‌ای آن را ساختار شکنانه دانستند، اما در نهایت به نظر می‌رسد حامد راه‌های دیگری برای فرار از آن موقعیت و توطئه داشته و همین مسئله، هم‌ذات پنداری با ترس و واکنشی که او بروز داد را برای مخاطب دشوار می‌کند.
در هر حال چون هنوز سریال پدر به پایان نرسیده، قضاوت درباره کل اثر ممکن نیست اما اگر عنقا و توفیقی در ادامه سریال برگ برنده متفاوتی رو نکنند، سریال پدر نیز مانند بسیاری از سریال‌های این سال‌ها به سرعت از خاطره‌ها محو خواهد شد و شاید تنها خاطره از این سریال همان سکانس جنجالی باقی بماند. این سریال از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۲۱:۳۰ روی آنتن شبکه دوم سیما می‌رود.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *