نوشیدن چـای با طعــم تاریخ
عاطفه بازفتی
امروزه یکی از نوشیدنیهای محبوب در جهان، چای است. فرهنگ نوشیدن چای و پیش از آن قهوه، باعث شد تا در ایران قهوهخانهها تأسیس شوند. قهوهخانهها با مرور زمان علاوه بر مکانهایی برای رفع خستگی و نوشیدن چای و قهوه، محیطی بودند برای تبادل اطلاعات و با خبر شدن از اوضاع و احوال یکدیگر به عبارت دیگر قهوهخانهها در گذشته بیشتر نهادهایی با کارکردهای اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی به شمار میرفتند. در ادامه بعد از مروری گذرا بر تاریخچه قهوهخانهها در ایران، به معرفی یکی از چایخانههای مشهور و قدیمی اصفهان میپردازیم.
اولین قهـوه خانهها
قهوه خانههای گذشته بر اساس نیاز مردم آن جامعه پدید آمدند زیرا محیطی صمیمی را برای اجتماع مردم فراهم میآوردند تا در حین نوشیدن چای یا قهوه به نقالی و شاهنامه خوانی گوش بسپارند، از حال یکدیگر و شهرها و روستاهای اطراف باخبر شوند. در ابتدا نوشیدن قهوه در ایران عمومیت نداشت و بیشتر مخصوص شاهان، درباریان و رجال سیاسی و مملکتی بود اما قهوه خانهها در دوره صفویه به صورت عمومی شکل گرفتند و در زمان شاه عباس اول به نقطه اوج خود رسیدند. گفته شده اولین قهوه خانههای ایران، در شهر قزوین و در زمان شاه تهماسب پدید آمد و در زمان شاه عباس توسعه بیشتری یافتند.
قهوه خانه ها در سفرنامهها
در بسیاری از سفرنامهها، جهانگردان به قهوهخانهها و چایخانهها اشاره کردهاند. «ویلسن» نوشته است:«در شهر اصفهان حتی از دالانها هم برای قهوهخانهها استفاده میشد و آنها بیشتر در کنار رودها، پلها، چشمهها، قلعهها و گاهی کاروانسراهای بین راهی ساخته میشدند.» دکتر زرینکوب در کتاب «روزگاران» مینویسد:«در اکثر شهرهای بزرگ و پر رونق عصر صفویه در بازارها، میدانها و معابر عام قهوهخانه دایر بود. استعمال قهوه در ایران از دوره صفویه آغاز شد و در طول این دوره محبوبیت زیادی پیدا کرد. بهترین نوع قهوه، قهوه «موکا» یا «مکا» بود که تجار انگلیسی در زمان شاه عباس به ایران آوردند.»
چای، نوشیدنی محبوب
ظاهراً عادت به نوشیدن چای اولین بار از سرزمین چین به دیگر تمدنها انتقال یافته و برخی مورخان معتقدند اولین متنی که در آن مفهوم «چای» دیده میشود مربوط به سال ۳۲۵ م. است؛ حتی گفته شده از حدود سال ۴۰۰ م. متونی به دست آمده که نشان میدهد چای به عنوان یک گیاه دارویی شناخته میشده است. یکی از اولین کشورهای منطقه خاورمیانه که کشت چای را آغاز کرد، ایران بود و در اواخر قرن ۱۹ چایکاری در ایران به یک صنعت تبدیل شد. ایرانیان پیش از آن چای «ختایی» مینوشیدند که از ختای چین وارد میشد. وقتی ذائقه ایرانیها با چای آشنا شد، کم کم این نوشیدنی محبوب توانست جای نوشیدن قهوه را بگیرد.
چایخــانه چاه حاج میرزا
میدان امام که قلب تپنده اصفهان به شمار میرود در پسِ دالانها، کوچهها و حجرههای آن میتوان به بسیاری حکایتها از تمدن و فرهنگ گذشته اصفهان پی برد. ابتدای بازار آهنگرها، در کوچه چاه حاج میرزا، قهوه خانه یا چایخانه «آزادگان» قرار دارد که فقط یک چایخانه معمولی نیست بلکه لقب قدیمیترین قهوه خانه دوره صفویه را در اصفهان دارد که در گذشته با نامهای «چایخانه چاه حاج میرزا» یا «توتی» شناخته میشد و در سال ۱۳۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اهمیت چایخانه چاه حاج میرزا
چایخانه حاج میرزا را «برادران خواجه» اداره میکنند و علت محبوبیت، شهرت و اهمیت آن را باید در اشیای عتیقه و بسیار زیبایی دانست که صاحبانش با ذوق و سلیقه بسیار از سال ۱۳۲۰ تا کنون جمع آوری کردهاند؛ اشیایی که یادگار روزهای تعزیه خوانی، شاهنامه خوانی و نقالی در این مکان است و یا گفته شده خیلی از افراد به مناسبتهای مختلف مثل محرم، وسایلی مثل نیزه، شمشیر، کلاه خود، فانــوس، تابلوهای مینیاتور، سنگهای قیمتی و… را به این قهوهخانه اهدا میکردند.
در این چایخانه، آنچه هنگام نوشیدن چایی دلچسب روبروی شما نشسته، تاریخی است به وسعت و قدمت روزگاران سپــری شده. در بین اشیای قیمتیِ موجود در این چایخانه همه چیز دیده میشود حتی کتابها، شناسنامهها و عکسهایی که اگر به تاریخ آنها دقت کنید بیش از صد سال عمر دارند. در و دیوار چایخانه چاه حاج میرزا با کشکولها و تبر و تبرزینهایی آراسته شده که ظاهراً نقالان و درویشها در گذشته بعد از اجرای برنامه، آنها را به چایخانه اهدا میکردند.
وجه تسمیه چایخانه چاه حاج میرزا
برخی مورخان نوشتهاند قصه چاه حاج میرزا مربوط به شخصی به نام «میرزا حسین نامی» است که در مکان کنونی این چایخانه، چاه و در کنار آن محلی برای استراحت مسافران بنــا میکند. در ابتدا به آن محل «خسته خانه» میگفتهاند زیرا مردم برای رفع خستگی و نوشیدن چای به آنجا میآمدهاند.
چایخانه سنتی چاه حاج میرزا، بیش از قهــوه خانه شبیه به یک موزه یا فروشگاه عتیقه فروشــی است. جایی است که میتوان بدون مرز و دیوار رو در روی تاریخ نشست، آن را به تماشا نشست و با آرامش چایی را نوشید که طعم آن آمیزهای از فرهنگ، تمدن، تاریخ و نبات است!